Menu
https://www.baby2b.nl/zwangerschap/miskraam
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 

Miskraam

Helaas kan een zwangerschap ook misgaan. We spreken van een miskraam bij het verlies van een zwangerschap tot 16 weken.

Meer dan één op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Bloedverlies en/of buikpijn kunnen de eerste tekenen van een miskraam zijn. Het patroon, de duur en de hevigheid van het bloedverlies evenals de buikpijn kunnen verschillen. 50% van het bloedverlies in de eerste 12 weken blijkt niets met een miskraam te maken te hebben. Bij bloedverlies kan er dan ook niet direct geconcludeerd worden dat er een miskraam op gang is. Vaak is het een kwestie van afwachten, het wordt vanzelf duidelijk. Hoe moeilijk dit ook is.

Bloedverlies

Bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap komt voor bij 20% van de vrouwen. Het gebeurt regelmatig dat een zwangere bruinig bloed of slijm verliest. Dit is vaak het gevolg van een gesprongen bloedvaatje door verhoogde druk en toegenomen doorbloeding in het bekken. Ook na vrijen kun je bloedverlies hebben. Dit duidt doorgaans niet op een miskraam.

Bij de helft van de vrouwen houdt het bloedverlies na enkele dagen op en gaat de zwangerschap normaal verder. Bij de andere helft blijft het bloedverlies bestaan en kan er sprake zijn van een miskraam.

Oorzaken

Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning zoals vrijen, vallen, fietsen, hard werken of tillen. 

Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een afwijking van de chromosomen van het embryo. Het lichaam herkent deze afwijking en stoot het embryo af. Het is eigenlijk een gezond, natuurlijk selectieproces. Deze chromosoomafwijking is zelden erfelijk en meestal zijn er dus geen gevolgen voor een volgende zwangerschap.

Een miskraam ontstaat niet door lichamelijke inspanning zoals vrijen, vallen, fietsen, hard werken of tillen. 

Symptomen

De symptomen die kunnen wijzen op een miskraam zijn:


  • helderrood bloedverlies, mogelijk met bloedstolsels
  • buikpijn, lijkend op menstruatie-achtige krampen
  • verlies van weefsel: vaak wit/grijs vliezig weefsel

Als er sprake is van bovenstaande symptomen kan er sprake zijn van een miskraam en is het verstandig dat je contact met ons opneemt. We kunnen je dan uitleg geven en samen met jou bespreken wat in jouw situatie goed is/voelt om te doen. In alle gevallen geldt dat het belangrijk is om geen tampons te gebruiken i.v.m. infectiegevaar.

Neem direct contact met ons op (035-5268120) als:

  • het bloedverlies erg hevig is (meer dan bij een menstruatie), zeker bij klachten van duizeligheid of flauwvallen 

  • de buikpijn toeneemt of voortdurend aanwezig is 

  • er koorts ontstaat (hoger dan 38°C)

Echo bij een miskraam

Afhankelijk van de aard van de klachten en de zwangerschapsduur kan er een echo gemaakt worden om vast te stellen of het embryo nog leeft. Een te vroege echo (voor 7 weken) levert vaak meer onrust dan geruststelling op, omdat het moeilijk is te beoordelen of het daadwerkelijk om een miskraam gaat of over een vroege zwangerschap. Voor 7 weken kun je niet veel anders dan afwachten wat het lichaam gaat doen. Realiseer je dat een echo vaak een schijnbare geruststelling is. Op het moment van de echo kan het embryo nog een kloppend hartje hebben, maar bij een miskraam in gang, kan het alsnog misgaan.

Verloop miskraam

Bij normaal bloedverlies kan worden afgewacht tot het lichaam zelf het embryo zal loslaten. Het wel of niet afwachten hangt af van wat voor jou goed voelt, of het medisch gezien verantwoordelijk is en natuurlijk hangt een en ander af van de emoties die gepaard gaan met een miskraam.

Spontane miskraam

Een miskraam begint meestal met licht bloedverlies waarna het bloedverlies toeneemt. Tevens kunnen er buikkrampen ontstaan met mogelijk verlies van bloedstolsels. Dit wordt door veel vrouwen als heftig ervaren. Vrouwen die eerder kinderen hebben gekregen herkennen er (lichte) weeën in. Zodra je het vruchtje bent verloren, zullen de klachten van bloedverlies, buikkrampen en stolsels afnemen en met een paar dagen verdwijnen. Dan weet je ook dat je lichaam de zwangerschap "goed" heeft afgestoten. Als je geen duidelijke op- en afbouw merkt in dit proces dan is het vaak een teken van het lichaam dat de baarmoeder de zwangerschap niet goed kan afstoten en kan er hulp bij nodig zijn (zie hieronder bij medische ingrepen).

Medische ingrepen

Medicijnen: de miskraam wordt opgewekt d.m.v. medicijnen (Misoprostol) die via de gynaecoloog verkregen worden. De medicijnen neem je thuis in waarna er afgewacht wordt of het lichaam gaat reageren door het embryo af te stoten.


Curettage: indien het weefsel niet (volledig) afgestoten wordt, zowel spontaan als na het gebruiken van de medicijnen, kan er een curettage plaatsvinden. Dit gebeurt in het ziekenhuis. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten, waarbij je narcose krijgt. Er wordt over het algemeen vaak geadviseerd om af te wachten aangezien de curettage een kleine kans op complicaties heeft.

Verloop na miskraam

Zolang het vruchtje nog niet is afgestoten en het zwangerschapshormoon nog in je lichaam aanwezig is (dat kan 2-3 weken na de miskraam duren) kun je nog zwangerschapsverschijnselen ervaren. Het doen van een zwangerschapstest kort na een miskraam zal dan vaak ook nog een positief resultaat geven. Zodra de baarmoeder leeg is, zal het lichaam zich weer herstellen. Het bloedverlies en buikpijn zullen langzaam stoppen. Dit kan nog wel een week duren, soms twee weken. Meestal komt binnen zes weken de menstruatie weer op gang, een teken dat je weer opnieuw zwanger kunt worden. Als je één miskraam hebt gehad, is er in principe geen sprake van een verhoogd risico op een volgende miskraam.

Je kunt hier nog meer lezen over de behandeling en het verloop van een miskraam en als je weer zwanger wilt worden.

Missed abortion

Een missed abortion is een niet-intacte zwangerschap zonder tekenen van bloedverlies of buikkrampen. Er kunnen duidelijke zwangerschapsverschijnselen aanwezig zijn. Het lichaam heeft in feite niet door dat het vruchtje zich niet goed ontwikkeld heeft. Dit kan alleen worden vastgesteld met het maken van een echo. Ook in deze situatie kun je ervoor kiezen om af te wachten of het lichaam zelf het vruchtje zal afstoten, of voor een medische ingreep.

Emotionele impact

Een miskraam is vaak erg ingrijpend. De miskraam brengt een abrupt einde aan de plannen en de fantasieën over het verwachte kindje. Je staat met je rug tegen de muur en hebt hierover geen controle. Alsof je lichaam je bedriegt. Vooral de eerste weken kan het verdriet heel intens zijn. Naast verdriet kunnen er andere gevoelens bestaan zoals ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte, falen van het eigen lichaam of jaloezie naar andere zwangere vrouwen. Deze gevoelens zijn heel normaal. Neem de tijd om deze gevoelens te verwerken en probeer er over te praten. Iedereen verwerkt een miskraam op haar of zijn eigen manier en kan druk op je relatie geven. Probeer hier samen over te praten en elkaar de ruimte en tijd te geven. Ook wij willen je graag helpen en kunnen je, als je dit wenst, doorverwijzen voor professionele hulp.

Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag