Menu
https://baby2b.nl/zwangerschap/eerste-afspraak
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 

Eerste afspraak

De eerste afspraak vindt meestal plaats rond de 8e-9e week. Dit noemen wij de intake. Waarschijnlijk heb je ook een echo-afspraak bij ons op de praktijk gepland.

Wij vragen je om tijdens deze afspraak het verzekeringsnummer van de ziektekostenverzekering en legitimatie mee te nemen; het laatste hebben wij nodig voor de controle van het BSN-nummer.

Tijdens de eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak zullen wij je op weg helpen bij een aantal zaken die je moet regelen nu je zwanger bent (zie ‘wat moet ik regelen'). Als de termijnecho nog niet is gepland, maken we deze afspraak meteen. Verder stellen we een heleboel vragen over jullie gezondheid en de gezondheid van jullie familieleden. Indien nodig vragen we gegevens bij andere specialisten op.

Neem mee naar de eerste controle:

  • Je legitimatiebewijs
  • Pasje van je ziektekostenverzekering
  • Namen van eventuele medicatie die je gebruikt
  • Namen van eventuele erfelijke ziekten
  • Lijstje met vragen die je aan ons wilt stellen
  • Gegevens van vorige zwangerschappen en bevallingen

Al eerder zwanger geweest?

Als je gegevens hebt van eventuele voorgaande zwangerschappen en bevallingen is het handig dat je deze gegevens meeneemt.Het kan zijn dat wij gegevens van vorige bevallingen opvragen bij de zorgverlener waar je eerder bent bevallen. Alleen met de juiste gegevens kunnen wij een goed beeld van de voorgeschiedenis krijgen en goed voor jou en de aanstaande baby zorgen. Wij zullen je hiervoor altijd om toestemming vragen.

Bloed prikken

Tijdens deze afspraak zullen wij, afhankelijk van hoeveel weken je precies zwanger bent, ook bloed bij je afnemen. Door middel van deze bloedafname worden bepaald: bloedgroep en rhesusfactor, ijzergehalte, (suikergehalte), en antistoffen tegen hepatitis, lues, rubella en HIV. De uitslag van de bloedtest wordt naar ons gestuurd. Alleen als er afwijkingen of bijzonderheden zijn wordt je gebeld zodra de uitslag binnen is. Als er geen bijzonderheden zijn, delen wij je de uitslag mee tijdens de eerstvolgende afspraak.

Vanaf week 11 kun je het hartje horen

Vanaf ongeveer 11 weken is het mogelijk om naar het hartje te luisteren via een uitwendige doppler. Vóór 11 weken is de baarmoeder vaak nog onvoldoende gegroeid om dit uitwendig te kunnen doen. Wellicht heb je al een echo-afspraak (gehad) en kun je dan het hartje zien kloppen.

Prenatale diagnostiek en -screening

We bespreken tijdens het tweede consult de prenatale diagnostiek en -screening, zoals de combinatietest, de NIPT, de 20-weken-echo, etc. We zullen jullie voorlichten over welke testen er zijn en zullen jullie helpen bij het maken van een keuze. Het is be;agrijk dat je de informatie op onze site hebt gelezen en goed voorbereid naar dit gesprek komt zodat jullie een goede keuze kunnen maken.

Na de eerste afspraak

Na de eerste afspraak krijg je de zwangerschapskaart mee in een mapje. Op deze kaart staan alle gegevens die we tot dan toe verzameld hebben. In het mapje verzamelen we allerlei gegevens: uitslagen van echo- en bloedonderzoek, medische gegevens, etc. Neem het mapje iedere controle mee. Ook als je naar de gynaecoloog gaat, naar een echo-onderzoek of de huisarts. Ook is het raadzaam om het mapje mee te nemen als je op vakantie gaat, zo heb je altijd up-to-date gegevens bij je. Na de bevalling nemen wij de zwangerschapskaart weer van je in; wij zijn verplicht om het dossier 15 jaar te bewaren. Uiteraard kun je een kopie van de zwangerschapskaart krijgen.

Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag