Wat moet ik regelen?
Tijdens de zwangerschap moet er veel geregeld worden. Graag helpen wij je één een ander op een rij te zetten. Op onze site vindt je diverse informatiefolders die van nut kunnen zijn.
Kraamzorg
Om tijdens de bevalling verzekerd te zijn van kraamzorg, moet je je vóór de 16e week aan melden bij een kraambureau. Je kunt dit doen door je ziektekostenverzekeraar te bellen en te vragen naar het kraambureau waar je je kunt aanmelden. Informeer ook naar het kraampakket dat meestal door de verzekering wordt geleverd. Wij werken met de kraamcentra uit de regio samen, maar Bbyzorg is ook verbonden aan Geboorteteam het Gooi en assisteert als enige kraamcentrum bij de bevallingen in het ziekenhuis. Je kunt ook kiezen voor een ander bureau oof ZZP-er. Als je na de bevalling naar huis mag, gaat de kraamverzorgende, die geholpen heeft bij de bevalling mee naar jullie huis om je daar te verzorgen en je op weg te helpen.
![]() | Moeders voor MoedersOm andere vrouwen, die vruchtbaarheidsstoornissen hebben, te helpen ook zwanger te worden, kun je meedoen aan Moeders voor Moeders. Deze organisatie verzamelt discreet je urine zodat hiervan een medicijn gemaakt kan worden om deze vrouwen te helpen. Je kunt informatie inwinnen of je aanmelden (6 t/m 11 weken zwangerschap) via telefoonnummer 0800-0228070 of www.moedersvoormoeders.nl Wellicht goed om te weten: om 1 vrouw te helpen zwanger te worden, is een zwembad vol urine nodig! |
Kinkhoest-vaccinatie/ 22-weken-prik
Wellicht ben je op de hoogte dat vanaf het najaar van 2019 alle zwangere vrouwen de kinkhoest-vaccinatie aangeboden krijgen. De GGD zal de organisatie hiervan op zich nemen. Je kunt die vaccinatie halen indien je dat wenst.
Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s. Ze kunnen longontsteking krijgen of ademnood en soms hersenschade door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er zo’n 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis.
Baby’s worden in Nederland ingeënt als ze 2 maanden zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Wanneer je je in het 3e trimester van de zwangerschap laat vaccineren gaan de antistoffen via de navelstreng naar je baby en is je baby dus eerder beschermd. Je baby kan dan minder snel kinkhoest krijgen en als je baby het krijgt is het minder ernstig.
Kijk op: www.rivm.nl/kinkhoestprik-zwanger Daar vind je 'de meest gestelde vragen' en een filmpje met meer informatie.
Erkennen of alleen maar aangeven?
Als je niet getrouwd bent, is het belangrijk dat je vóór de geboorte de erkenning regelt. Dit kun je doen op het gemeentehuis. Je gaat hier samen heen. Neem de paspoorten mee. Wij adviseren je de erkenning te regelen voor de 24ste week, dat scheelt veel ‘gedoe’ in geval van vroeggeboorte. Let op: elke nieuwe baby in het gezin moet erkent worden...
Na de geboorte geef je de geboorte de baby aan op het gemeentehuis. Aangifte kan alleen gedaan worden door iemand die bij de bevalling aanwezig was. Je hebt hiervoor twee werkdagen. Neem het paspoort mee en de erkenningpapieren of trouwboekje. Je geeft de baby aan in de gemeente waar de baby wordt geboren.
App Werk en Zwangerschap
Download de app Werk en Zwangerschap van de FNV. Hierin vind je informatie over rechten en plichten van werkgever en (zwangere) werknemer. Onderwerpen als veililigheid en gezondheid, ziekte tijdens en na je zwangerschap, je verlof en weer aan het werk gaan komen aan bod. |
Lees de folders op onze folderpagina
Op onze folderpagina vind je een aantal folders, die belangrijk zijn om te lezen!
Gym of Yoga of...?
Wellicht wil je tijdens de zwangerschap je voorbereiden op de bevalling of gewoon lekker sportief bezig zijn. Het aanbod is uiteenlopend. De meeste cursussen worden georganiseerd tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap, maar denk er wel aan je op tijd op te geven. Een leuk bijkomend voordeel van zo'n cursus is het contact met andere stellen die allemaal in dezelfde levensfase zitten. Dat maakt het gemakkelijk om ervaringen, emoties en onzekerheden te delen.
Voorlichtingsavond Ziekenhuis Tergooi
Om een beeld te krijgen van hoe een bevalling in het ziekenhuis verloopt, organiseert Ziekenhuis Tergooi een aantal malen per jaar een informatieavond. Deze avond is bestemd voor zwangere vrouwen en hun partner ter voorbereiding op de bevalling. Tijdens de avond komen een verloskundige, gynaecoloog en een verpleegkundige aan het woord. Ze avonden worden gehouden op de locatie in Blaricum. Voor meer informatie klik hier.
Je hoeft je voor deze informatieavond niet aan te melden.
Thuis of in het ziekenhuis?
Verderop op de site word je verder geïnformeerd over de thuis- en ziekenhuisbevalling en geholpen bij het maken van een keuze. De kosten van een poliklinische bevalling zijn ongeveer 350,- euro. Afhankelijk van de (aanvullende) ziektekostenverzekering wordt hiervan mogelijk een deel vergoed.
Zwangerschapsverlof
Iedere vrouw heeft recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Meestal gaat dit 4 tot 6 weken vóór de uitgerekende datum in en loopt door tot en met respectievelijk 10 tot 12 weken na de daadwerkelijke bevallingsdatum. Als je eerder bevalt, dan blijft de duur van het verlof 16 weken; beval je later, dan wordt het verlof ook automatisch langer. Het is van belang om dit tijdig met de werkgever (of uitkerende instantie) te bespreken en vast te leggen. Heb je een zwangerschapsverklaring nodig? Vraag deze dan tijdens het spreekuur aan ons, je krijgt deze direct mee.
Heb je last van kwaaltjes en beïnvloedt dat je werk? Of beïnvloedt je werk de zwangerschap? Werkgevers zijn verplicht rekening te houden met je en ervoor te zorgen dat het werk geen schadelijke gevolgen heeft voor je zwangerschap. Zo heb je recht op bijvoorbeeld een extra pauze. Op www.arboportaal.nl vind je al je rechten.
Bedklossen
Voor een thuisbevalling, maar ook voor de kraamperiode moet het bed op een goede, werkbare hoogte zijn voor de kraamzorg en de verloskundige. De meeste bedden zullen bedklossen nodig hebben om deze hoogte (80 cm) te bereiken. Je kunt de bedklossen huren bij Vitaal thuiszorgwinkel Gooi & Vechtstreek. De klossen zijn pas nodig aan het einde van de zwangerschap (vanaf 37 weken) tot en met de kraamweek.
Babyweegschaal
Ons centrum verhuurt zelf babyweegschalen tegen een tarief van 10 euro per week. De weegschalen zijn zeer gebruiksvriendelijk. Je hoeft niet te reserveren, je kunt aan ons melden dat je een weegschaal wilt huren, dan maken wij het voor je in orde.
Kinderopvang
Het lijkt wat onlogisch om nu je zwanger bent, al kinderopvang te regelen voor als je na de geboorte weer aan het werk gaat. Maar veel kinderopvangcentra hebben wachtlijsten en het is dus verstandig om je nu al te oriënteren en aan te melden.
Cursus EHBOJaarlijks belanden er duizenden kinderen op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis door een ongeluk. Veel van deze ongelukken kun je als ouder voorkomen of je kunt direct zelf handelen. Als je maar weet wat je moet doen. Bij de cursus EHBO bij Kinderen leer je wat je kunt doen. Nu je zelf zwanger bent is het een goed moment om te leren hoe je eerste hulp kunt verlenen bij je kind(eren) via de snelle en gemakkelijke cursus van iedereenEHBO.nl. Wacht dus niet langer en start nu met de cursus! | - Klik op de banner - |