Menu
https://baby2b.nl/overtijd/n159c30
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 
`Overtijd`
11 dec 2018
Verloskundige Praktijk Judith D. Govers
`Overtijd`

Uiteraard wordt ons vaak de vraag gesteld ’Wat doen jullie als ik overtijd ben?’ In principe wordt na 42 weken de bevalling ingeleid. (Uiteraard wordt dan, in overleg met zwangeren, besloten om de bevalling in te leiden. ) Er zijn ook mogelijkheden om langer te wachten maar meestal wordt het besluit genomen om dan de weeen op te wekken.
Alleen… wat is overtijd?

De uitgerekende periode is van 37 weken tot 42 weken. 4% van de baby’s wordt geboren op de uitgerekende datum, 96% dus niet! Ongeveer net zo’n klein percentage van de zwangeren 'haalt de 42 weken'. Er worden meer kinderen te vroeg geboren dan te laat (6%). Je bent overtijd na 42 weken.

Uiteraard snap ik dat die uitgerekende datum wel 'een dingetje is'. We rekenen die datum ook niet voor niets uit. De meeste kinderen worden rondom die datum geboren en voor je gevoel en in de volksmond ben je vanaf die datum overtijd.

Sommige baby’s hebben het nodig om iets langer in de buik te groeien en te ontwikkelen dan anderen. Er bestaat een Frans gezegde dat iets zegt als: De appels aan de boom zijn ook niet allemaal op hetzelfde moment rijp.
 Zie het vooral als compliment aan je lijf die dat volbrengt: het kan de zwangerschap nog prima aan en voorziet je kind van datgene dat hij/zij nodig heeft om buiten de baarmoeder te kunnen leven.

Tijdens Centering Pregnancy laten we een filmpje zien dat vertelt dat het gewicht van de hersenen tussen 35 en 39 weken nog 1/3 keer zo zwaar wordt. Dat scheelt een hoop ontwikkeling! Daardoor vinden te jonge baby’s het daardoor moeilijker vinden om goed wakker te blijven voor een voeding.


Dus blijft jouw baby langer bij je? Geef het je kindje. Hij of zij heeft het nodig.
En dan zitten er aan een inleiding, ook al gebeurt dat regelmatig, ook risico’s vast. Meer kans op een weeenstorm, meer kans op het nodig hebben van pijnstilling (dat ook weer risico’s met zich meebrengt, meer (teveel) bloedverlies, meer kans op een keizersnede doordat de bevalling niet vordert of door foetale nood —> vervangen door zuurstoftekort bij de baby.  En na een keizersnede zijn er meer risico’s voor een volgende zwangerschap en bevalling.

Laatst had ik het met mijn zusje over overtijd zijn. Zij vertelde dat ze het prima vond om langer zwanger te zijn. Ze genoot van het feit dat zij haar baby langer bij zich mocht dragen, zeker toen ze ervan uit ging dat ze de 42 weken zou vol maken. Ik vroeg haar om er een blogje over te maken om te posten.

Dat heeft ze gedaan:

Je bent toch 'gewoon' 40 weken zwanger

Tja hoe 'gewoon' is het om 40 weken zwanger te zijn. Sommige vrouwen bevallen prematuur, maar een doorsnee zwangerschap duurt toch echt (minimaal) 40 weken...

Wij zwangere vrouwen kunnen wel klagen dat we het zat zijn, wat misschien heel begrijpelijk is, maar hoe dichter je bij de 40 weken, of zelfs langer, komt, hoe meer je kindje kunt (vol)groeien in je buik. Dus stel je van tevoren erop in dat het best eens wat langer kan duren dan 40 weken, dan kan het alleen maar meevallen!

Ik spreek uit ervaring dat je achteraf dat schoppen, bewegen en wiebelen in je buik echt wel even mist, als je baby geboren is. Want hoe bijzonder is het dat je de kans krijgt om 40 weken voor je kleintje te kunnen zorgen. Zolang jij je baby met je meedraagt! Ik heb dat geluk 2 keer gehad!

Onze eerste liet op zich wachten, maar zo erg was dat niet. Nog een extra baby wasje, nog wat tijd voor mijzelf, Netflix-serie afkijken, uitgebreid koken en gewoon genieten van de baby in mijn buik. Uiteindelijk is onze dochter geboren na een zwangerschap van 42+1weken.

Bij onze twee werd ervoor gekozen om de bevalling wegens medische redenen te plannen met 39 weken. Dat was wel even gek voor ons, want ik had mij al ingesteld op minimaal 40 weken zwangerschap, want je bent toch 40 weken zwanger..!


Blog by Leonie en Pauline

Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag