Menu
https://baby2b.nl/nieuws
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 
10 mei 2020
Nieuwsbrief: uitbreiding corona-maatregelen 10-5-2020

VERRUIMING VAN DE MAATREGELEN RONDOM HET COVID-19 (CORONA-)VIRUS PER 11 MEI 2020 

Jippie wat fijn! Het lijkt erop dat het Coronavirus iets meer naar de achtergrond verdwijnt, waardoor we versoepeling van de Corona-maatregelen kunnen toepassen. 

We doen dit stapsgewijs, omdat we de veiligheid voor jou, anderen én onszelf zo groot mogelijk willen laten zijn en de kans op besmettingen  juist zo klein mogelijk.

Te alle tijden blijft gelden: 

 1. heb je Covid-19 klachten (hoesten, keelpijn, benauwdheid) , informeer ons hierover en blijf thuis.  Informeer ons ook over mensen uit jouw gezin. 
 2. Was je handen regelmatig en desinfecteer deze bij binnenkomst op de praktijk.
 3. Houd in de praktijk 1,5m afstand tussen jou en anderen (wanneer dit niet lukt in de wachtkamer, wacht dan op de gang of loop door in de tussenruimte).
 4. Voorlopig blijven we het spreekuur uitsluitend in Huizen aan de Eemlandweg aanbieden.
 5. Niezen en hoesten in de ellenboog en gebruik een papieren zakdoek.
 6. Wees verstandig en ga bewust met de maatregelen om.
 7. Heb je zwangerschapsklachten? We staan altijd voor je klaar: laat het ons weten!

We informeren je graag wat de versoepeling in maatregelen betekent:

 1. (wellicht het fijnst om te kunnen laten weten): Partners mogen weer mee naar:

- echo’s

-  naar de beide intake’s

-  naar het gesprek ter voorbereiding op de bevalling. 

We verheugen ons om jullie partners weer te mogen verwelkomen!

 1. Alle andere controles nog zonder partner. In bijzondere omstandigheden zullen we hierop een uitzondering maken. Dit besluiten we samen in voorafgaand overleg: bel  of mail ons daarom op tijd, wanneer je hiervan gebruikt wilt maken. 
 2. Andere personen (opa’s, oma’s, vriendinnen) mogen nog niet mee: wel via facetime natuurlijk.
 3. We bieden weer alle pretecho’s aan: 

– geslachtsbepalende echo’s

– 2D pretecho’s

– 3D pretecho’s

 1. Je partner mag ook weer mee naar de 20-weken echo (SEO).
 2. Je partner mag ook weer mee naar consulten in het ziekenhuis; alhoewel ook daar wordt gevraagd om dit alleen te doen als het nodig is.  
 3. We zullen weer meer zwangerschapscontroles uitvoeren: feitelijk zoals vóór de Corona-tijd.
 4. De nacontrole 6 weken na je bevalling kan weer op de praktijk worden aangeboden.
 5. We houden weer volledig anticonceptiespreekuren. Met het plaatsen van spiralen zijn we weer begonnen!
 6. We komen zelf weer 1 visite thuis brengen na de bevalling en doen dit in overleg: wanneer je dit niet wenst, kunnen we eventueel een raamvisite doen.
 7. Je kan weer meer bezoek toelaten tijdens je kraamweel: max 3 personen en wel in  goed overleg met je kraamverzorgster. Zij zal je waarschijnlijk verzoeken hen te laten komen als zij er niet meer is. Werk hier alsjeblieft in vriendelijkheid en met begrip aan mee. 

Natuurlijk kan het zijn dat je binnenkort voor intakes ingepland staat, die nu nog telefonisch zijn afgesproken: we zullen iedereen die voor intakes ingepland staat bellen (of mailen als we je niet te pakken krijgen), zodat we dit om kunnen zetten naar een fysieke afspraak op de praktijk indien je dit wenst. 

In de media is gezegd dat er naast je partner nog iemand bij je bevalling aanwezig mag zijn.  Dit zou wel kunnen bij een thuisbevalling, maar nog niet in het ziekenhuis. Thuis kan het alleen als er voldoende ruimte (1,5m) tussen iedereen bewaard kan worden. 

Binnenkort verwachten we nog meer versoepelingen. Dit kan alleen als we ons allemaal bewust aan de maatregelen in de praktijk en op straat houden. Doe het voor jezelf, doe het voor de ander. Communiceer met elkaar en overleg over wat er kan en wat goed voelt. We staan er allemaal anders in en dienen elkaar te respecteren.  Zo blijft het niet alleen veilig, maar ook harmonieus: fijn toch?!

Houd je onze nieuwsbrieven goed in de gaten? Zo blijf je op de hoogte van hopelijk nog meer versoepelingen op korte termijn!

Blijf gezond, blijf wijs, blijf thuis bij klachten en tot gauw!

Namens ons team,

Judith Govers

...
Lees verder
4 mei 2020
Versterking van ons team vanaf 5 mei 2020!

Wij zijn blij je te kunnen laten weten dat ons team wordt versterkt vanaf 5 mei 2020!

Wellicht kennen jullie haar al: vanaf januari tot halverwege maart heeft Maxime Welie stage bij ons gelopen. Zij was toen een 4e jaars student en is kortgeleden afgestudeerd.

Maxime heeft ruim 60 bevallingen begeleid en heeft ons overtuigd dat zij een waardevolle collega is voor ons team.

Je zult haar treffen tijdens het spreekuur, tijdens kraamvisites (of telefonische controles) of wellicht tijdens de bevalling. Ze zal volwaardig meedraaien in ons rooster.

 Te allen tijden staan wij als team voor elkaar klaar. Uiteraard ook voor Maxime.


Wellicht heb je vragen? Stel ze gerust tijdens het spreekuur of mail naar info@baby2b.nl

 Wij gaan uit van een leuke en productieve samenwerking en hopen dat ook jij haar van harte welkom kan heten binnen ons team!

Namens het Team Verloskundecentrum Judith Govers

Vriendelijke groet,

Judith.

...
Lees verder
18 april 2020
Corona nieuwsbrief 16 april 2020

Naast een aantal korte mededelingen, vandaag een aantal tips over 'hoe om te gaan met dit Coronatijdperk'. 

- We gaan weer spiralen plaatsen! We proberen zo vlot mogelijk iedereen, waarbij de afspraak eerder was afgezegd, in te plannen. Weet dat het spiraal bij voorkeur 10-12 weken na je bevalling op z'n vroegst geplaatst kan worden. 

- Wil je klachten melden van jezelf of iemand in je huisgezin?

- Wil je echt alleen komen naar de afspraak? Ook geen partner, moeder of... in de wachtkamer. Alleen, zodat we besmettingskansen zo klein mogelijk houden voor iedereen.

Wat kan je helpen om met deze tijd om te gaan: een aantal tips:

1. Accepteer dat dit zo is: wanneer je je verzet tegen de realiteit, helpt dit niets: het blijft zo. Het is verspilde energie. Gebruik deze energie om je erbij neer te leggen: het is wat het is. Natuurlijk zul je teleurstellingen hebben. Jammer hierover en ga dan weer door. Hoe eerder je dit kan, hoe eerder je energie overhoudt om positieve dingen mee te doen.

2. Neem het met de dag. Het kan simpelweg te groot zijn om dit te overzien. Het is sowieso onzeker: hoe lang duurt het nog, blijf ik gezond, etc. Wanneer je het per dag doet, zul je merken dat je meer rust hebt en beter overzicht houdt. Richt je op kleine (positieve) stappen.

3. Zie kansen: wellicht kun je nieuwe acitiviteiten oppakken? Meer binden met je partner en kinderen? Bedenk je welke impact deze crisis zal hebben op jouw leven en bereid je daarop voor: een nieuwe baan zoeken? Een cursus/opleiding volgen? 

4. Probeer, zeker als je behoort tot de groep die hieronder 'lijdt', elke dag te bedenken waarvoor je dankbaar kan zijn. Dit helpt je om milder met de stress om te gaan en in te zien wat er wel (positief) is. Span je in om dankbaar te kunnen zijn. Doe wat je kunt, laat de rest los!

5. Help anderen. Dit zal zorgen voor zingeving en dat helpt je beter te voelen (ook over jezelf). Leg een skype of facetime gesprek uit, doe de tuin van de buren, luister echt naar wat er wordt gezegd, puzzel met je kids, etc. 

6. Schrijf dingen van je af. Mediteer of zit gewoon ff lekker in het zonnetje met je ogen dicht. 

7. Realiseer je dat dit overgaat. Het zal zeker een andere wereld zijn. Dat is niet anders. Je kunt je afvragen hoe jij wilt zijn in de nieuwe wereld: wat kun en wil jij doen? Hieraan kun je werken. Oh... en wat kun je doen om een goede moeder/ vader te zijn? Ook leuke en goede gedachtes om mee bezig te zijn!

We hopen dat we je een aantal fijne tips hebben kunnen geven: we staan voor je klaar als je ons nodig heb! Laat het ons weten!

Veel succes en blijf gezond!

Namens het Team Verloskundecentrum Judith Govers

Lieve groet,  Judith

...
Lees verder
9 april 2020
Corona-nieuwsbrief 08 april 2020

Wat heeft ‘Corona’ een gek effect op de wereld! Een aantal uren per dag ervaar ik de wereld als een ‘ghost-town’. Het is af en toe net alsof je alleen-op-de-wereld bent.

Lees je weer mee welke maatregelen we deze week hebben genomen waar jij wellicht baat bij hebt?

Wij merken dat de onrust hier en daar toeneemt. Het duurt al best lang en is voor sommigen een zware of stressvolle tijd. Thuiswerken met kleine kinderen om je heen is bijvoorbeeld iets dat we tijdens het spreekuur als ‘stressfactor’ regelmatig horen. En begrijpelijk: dit is management ten top! Of ondernemers die financiële zorgen hebben: we leven met hen mee!

Wel ben ik erg blij dat het mooie weer is begonnen: stel je voor dat dit begin oktober was gebeurd en een aantal maanden zou duren: ik weet zeker dat het een grotere uitdaging was geweest!


 Omdat de onrust toeneemt en we er graag voor je willen zijn, hebben we een aantal dingen bedacht:

1.    We gaan een telefonisch spreekuur doen dat door de verloskundige wordt gedaan: 2 x per week een half uur. Zodat je met je vragen, spanningen, onzekerheden, uitdagingen, ervaringen, etc terecht kan. *
2.    Zoals je weet kom je tussen de 16 en 27 weken alleen voor de 20 weken voor controle. Dit betekend dat je ons zolang niet ziet en wij jou niet;-(  Daarom zal je in deze periode door jouw casemanager gebeld worden: een sociaal telefoontje om te horen hoe het met je is.
3.    Ben je niet tussen de 16-27 weken, maar stel je zo’n telefoontje wel op prijs, meld je dan aan via info@baby2b.nl
4.    We zijn deze week begonnen met (K-)raamvisites: de kraamvisite voor het raam! Best even gek, hoor, maar wel erg leuk! We doen bij iedereen een keer een raamvisite; het liefst door de verloskundige die de bevalling heeft begeleidt. Zo kunnen we toch nog een keer de baby bewonderen en jullie in de ogen kijken;-)
5.    Centering Pregnancy via Zoom (videobellen) is een succes geweest: We gaan ermee door, zolang deze situatie voortduurt. Het was fijn om met elkaar te kunnen delen.
6.    Het inloopspreekuur én borstvoedingscursus door Ellen Kamman, onze lactatiekundige gaat door: ook via Zoom. Je kunt je hiervoor aanmelden via Bonny (info@baby2b.nl)


* We houden het telefonische spreekuur door de verloskundige op maandag en donderdag van 15.00-15.30u  Maar let op! De eerste 2 keer wijkt hiervan af qua tijd of dag (ivm Pasen):
•    Het eerste telefonische spreekuur is op donderdag 9 april van 15.30-16.00u en daarna op
•    Dinsdag 14 april van 15.00-15.30u (ivm Pasen)
•    Donderdag 16 april 15.00-15.30u
•    Maandag 20 april 15.00-15.30u
•    Donderdag 23 april 15.00-15.30u etc, zolang ‘Coronatijd’ voortduurt en dit wenselijk is.

We komen nog regelmatig vragen over het revisieschema: het schema wanneer de controles zijn gepland (hoe vaak kom je op het spreekuur).
Hierbij nog een keer: na de (telefonsiche) intake en termijnecho zien we elkaar weer bij 16 weken voor een controle, daarna heb je rond 20 weken de SEO (20-weken echo), en daarna heb je een controle bij 27, 31, 35, 37, 39, 40 weken . Vanaf 40 weken plannen we samen in overleg een controle-afpraak.
Uiteraard kunnen we altijd een telefonische afspraak inplannen wanneer je daar behoefte aan hebt.

We hopen dat we jullie hiermee weer goed geïnformeerd hebben: laat je weten als we iets voor je kunnen betekenen? Of als je ideeën of suggesties voor ons hebt?

Hou vol: wees lief voor elkaar én voor jezelf!

Namens het Team Verloskundecentrum Judith Govers
Judith

...
Lees verder
1 april 2020
Corona-nieuwsbrief 1 april 2020

Tsjonge, we hebben geduld en doorzettingsvermogen nodig: de huidige maatregelen blijven in ieder geval tot 28 april 2020 van kracht.

In deze nieuwsbrief heb ik een aantal linkjes verzameld die mogelijk nuttige informatie voor je bevatten.

Maar eerst wil ik je graag bedanken voor het helpen ‘goed doen’. We merken dat de zwangeren nu echt alleen komen naar de spreekuren, meewerken aan de handhygiëne en bijdragen aan het kort houden van de bezoekjes: fijn!

Graag wil ik je laten weten dat we voor je klaar staan: de spreekuren zijn dan wel geminimaliseerd, maar we zijn er voor je! Mocht je behoefte hebben aan een gesprek, vragen willen stellen of gewoon even willen sparren: mail ons (info@baby2b.nl) en we plannen een telefonische afspraak met je in.

De ziekenhuizen in Nederland staan onder druk: zij moeten echt hard werken. Zo ook in Tergooi: het loopt allemaal goed. Tergooi heeft alle noodzakelijk maatregelen genomen en er is weer een hoop in ontwikkeling.
Ik wil je in herinnering brengen om ook in Tergooi bij een afspraak alleen te komen: ook bij de 20-weken echo. Iedereen begrijp dat dit jammer is en onwenselijk zelfs, maar in deze tijden doen we een beroep op gezond verstand en een flexibele instelling. Voor zorgverleners in het ziekenhuis geeft het stress wanneer er meer mensen meekomen: het is tenslotte voor hen een potentieel extra besmettingsgevaar. Daar moeten we niet aan bijdragen.

De kraamvisites zijn zo anders! We zien niet alle baby’s meer en over de telefoon, zonder dat kopje koffie of thee is het toch minder gezellig. Maar we passen ons aan: zo verkleinen we de besmettingskans voor iedereen!
We vinden het best een uitdaging voor de gezinnen waar een kindje is geboren: zij mogen geen visite ontvangen en kunnen alleen maar hun kindje showen door social media, foto’s of door het raam: de zogenaamde raamvisite.
Aan de andere kant horen we dat het eigenlijk ook best fijn en nuttig is: er is rust en dat merkt iedereen aan de baby’s en andere jonge kinderen in het gezin. Er is nu gelegenheid voor optimale hechting en dat is fijn.
En wat zijn we blij met alle kraamverzorgsters! Nu meer dan ooit zijn zij onze oren en ogen.

Deze week hebben we vernomen dat we onze bloedafnames, ook de suikertesten, gewoon kunnen blijven doen. We zijn erg blij dat jullie niet (onnodig) naar het zieknhuis hoeven voor deze afnames.

Ik heb de volgende linkjes voor je verzameld:

1. Veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over het Coronavirus.

https://www.nvog.nl/wp-content/uploads/2020/03/Veel-gestelde-vragen-van-zwangere-vrouwen-over-COVID-19-20-03-2020.pdf

2. Zwanger en je werk tijdens deze Corona-tijd

https://lci.rivm.nl/sites/default/files/2020-03/COVID-19%20Zwangerschap%20en%20werk.pdf

3. Voor iedereen met kinderen: Ouderschap en Corona

https://www.jggv.nl/nieuws/ouderschap-en-corona/?bron=1647


Meer nieuws volgt: houd je mail in de gaten. We zullen ons best doen om je van relevante informatie te voorzien.

Heb je ideeën, suggesties voor ons? Laat het ons weten: info@baby2b.nl

We wensen iedereen succes met de uitdagingen die voor ons liggen. Blijf gezond!!

Namens het Team Verloskundecentrum Judith Govers
Judith.

...
Lees verder
28 maart 2020
Een video van Judith voor jullie
Om je een hart onder de riem te steken en nieuwe info over de Centering Pregnancy bijeenkomsten

...
Lees verder
25 maart 2020
Corona-nieuwsbrief 25-3-2020
Wat is het jammer dat we elkaar zo weinig kunnen zien!

Wat is het jammer dat we elkaar zo weinig kunnen zien!

Lukt het jullie om krachtig te blijven, vertrouwen te hebben in de capaciteit van je lichaam om een zwangerschap goed te doen? En laat je het weten als dat niet zo is? 

Graag willen we nog een paar punten op rij zetten:

 • Als je afspraak verzet wordt, bellen of mailen we je: als je niet gebeld /gemaild bent, gaat je afspraak gewoon door.
 • Tot 1 juni houden we uitsluitend spreekuur op de Eemlandweg 8 te Huizen. Dit, omdat de andere locaties gezondheidscentra betreffen. Daar komen meer mensen, ook mensen die wellicht ‘gevaarlijk’ zijn. Bij ons aan de Eemlandweg komen alleen gezonde zwangeren: zo proberen we dit risico voor iedereen zo klein mogelijk te houden.
 • We onderzoeken op dit moment of we de Centering Pregnancy-bijeenkomsten kunnen organiseren via bijvoorbeeld ‘Zoom’.  Zit je al in een CP-groep? Dan wordt je zsm op de hoogte gehouden van deze ontwikkelingen.  Tot nu toe hebben we diverse bijeenkomsten gefilmd en gemaild, zodat niemand tot nu toe informatie heeft moeten missen.  Houd je mail in de gaten , zodat je op de hoogte blijft. 
 • Iedereen die begint aan Centering Pregnancy  krijgt ook zsm informatie, zodat we de voordelen van CP kunnen houden: het komt er meest waarschijnlijk op neer dat we 1 of 2 bijeenkomsten moeten missen in ‘fysiek contact’: die kunnen we met elkaar overbruggen door video-bellen: de beste oplossing hiervoor zijn we nu aan het onderzoeken.  Het zou erg jammer zijn als het Coronavirus  veroorzaakt dat we de gezondheidswinst mislopen. Daarom aan iedereen: doe mee, ook al zou het begin anders zijn.
 • In herhaling: kom alleéé naar de afspraak: partners en kinderen moeten helaas thuis blijven,  we doen met liefde even een facetime, hoor!
 • Om  je meer houvast te geven wanneer we elkaar weer zien: na de intake en termijnecho zien we elkaar weer bij 16 weken voor een controle, daarna heb je rond 20 weken de SEO (20-weken echo), en daarna heb je een controle bij 27, 31, 35, 37, 38, 39, 40 weken . Vanaf 40 weken plannen we samen in overleg een controle-afpraak.
 • We houden de controles zo kort mogelijk: niet om ongezellig te zijn natuurlijk. Wel willen we de contactmomenten zo kort mogelijk houden uit bescherming van jou , anderen en onszelf. 
 • We kunnen uiteraard altijd een belafspraak maken als dat is gewenst, om vragen door te nemen bijvoorbeeld.
 • Pretecho’s, massages, spiralen plaatsen en alle andere niet medisch noodzakelijk zorg gaat de komende tijd niet door. Wij vinden dit ook erg jammer!
 • Iedereen die een afspraak heeft om een spiraal te plaatsen wordt gebeld. We plannen dan een nieuwe afspraak in (onder voorbehoud) en helpen je graag op weg met een andere vorm van anticonceptie om de tijd te overbruggen.
 • In herhaling: willen jullie zoveel mogelijk vragen mailen in plaats van bellen? 
 • Coachgesprekken met Judith kunnen doorgang vinden: zij zet graag een facetime-gesprek  in:  zoals altijd is het intakegesprek gratis: volgen er meer gesprekken, dan wordt het tarief gehalveerd omdat we niet bij elkaar zijn.  
 • Heb je ideeën hoe we onze zorgverlening op dit moment beter kunnen doen? Graag! Mail ons op info@baby2b.nl

Wat is het jammer dat we zo weinig baby’s zien: alleen degene die jouw bevalling begeleidde, heeft jullie nieuwe wereldwonder kunnen zien…;-(

 • Daarom een vriendelijk verzoek: stuur je svp een foto per mail? Dan kunnen we allemaal, juist in deze tijd, even genieten van jullie kindje!
 • We rijden geen kraamvisites, maar doen de visites telefonisch: helaas krijgen we vaak een voicemail of wordt er niet opgenomen: wil je aub ons  telefoontje wél beantwoorden? We streven ernaar in de ochtend te bellen. We hebben met je afgesproken welke dag we weer een belletje doen, zodat je weet dat je dit in de gaten kan houden.  Dank!

We leven met jullie mee: het is geen gemakkelijke tijd! Weet dat we graag voor jullie klaar staan!

Voor alle kraamgezinnen die nu geen familie en vrienden kunnen ontvangen wellicht een goede tip: organiseer later in het jaar een kraamfeest: dan kun je een heleboel weer inhalen!

Blijf gezond!

Hartelijke groet,

Namens het team van Verloskundecentrum Judith Govers 

Judith Govers

...
Lees verder
23 maart 2020
Nieuwsbrief: Corona-virus
Info over de zwangerschap en de do`s en dont`s op ons centrum

Wat een spannende tijd! Het Coronavirus laat zich gelden. Ook wij doen zoveel mogelijk om jou, anderen en onszelf te beschermen. We nemen daarom maatregelen en willen je graag op de hoogte houden. 

We willen je allereerst dringend verzoeken om je mail, onze social media, onze website én je telefoon in de gaten te houden, zodat we je up to date kunnen houden over maatregelen, maar ook over jouw individuele afspraak . Daarnaast willen we je vriendelijk doch dringend verzoeken, om zoveel mogelijk vragen te stellen per mail (info@baby2b.nl).

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap
Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM (https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden). Ook op deverloskundige.nl vind je informatie.

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon die het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is of iemand die in een risicogebied is geweest, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk: 

- Was regelmatig je handen
- Hoest of nies in je elleboog
- Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg
- Was handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol
- Schud geen handen en begroet mensen liever niet met kussen
- Houd sociale afstand

Aanpassing van onze praktijkorganisatie tijdens de grieppandemie
Om de zorg tijdens de zwangerschap, bevalling en kraambed verantwoord te kunnen blijven geven, hebben wij samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, huisartsen en ziekenhuizen: 

 • Cliënten die de komende weken een afspraak hebben op de praktijk, worden in de dagen vóór deze afspraak gebeld of gemaild door ons.
 • We houden voorlopig (in ieder geval tot 6 april) uitsluitend spreekuur  op onze hoofdlocatie in Huizen (Eemlandweg 8) .
 • Tussen 16-27 weken zwangerschap zijn medisch gezien geen controles noodzakelijk en worden deze dan ook niet gedaan, tenzij deze echt nodig zijn.
 • Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk en je buik controleren. 
 • Vragen beantwoorden we het liefst zoveel mogelijk telefonisch. 
 • Wij vragen je daarnaast ook om alleen naar deze controle toe te komen en geen kinderen of partner mee te nemen. We maken graag een facetime verbinding met je partner.
 • Alleen (noodzakelijke) medische echo’s kunnen doorgaan. 
 • Kraamvisites doen wij ook telefonisch. Wellicht zetten we nu ook Facetime in. 
 • De 6 weken nacontrole doen we telefonisch.
 • Groepsbijeenkomsten, zoals informatieavonden en Centering Pregnancy-bijeenkomsten worden afgelast, in ieder geval tot 6 april 2020. We proberen zoveel mogelijk informatie van de bijeenkomsten te mailen.
 • We kunnen pretecho’s, massages, het hartjes-/inloopspreekuur niet door laten gaan. 
 • Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is dat je in het ziekenhuis bevalt. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel. 
 • Wanneer je gaat bevallen in het ziekenhuis mag er voorlopig maar één begeleider bij de geboorte (en überhaupt in het ziekenhuis) aanwezig zijn, dus ook niet op de gang of ergens anders in het ziekenhuis. 
 • Ook kraamvisite na de bevalling is niet toegestaan in het ziekenhuis. Beval je thuis, vraag het kraambezoek alleen langs te komen als ze geen ziekteverschijnselen hebben. 
 • Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan gelden de regels die in het ziekenhuis worden gehanteerd. 
 • Verder gelden voor zwangeren dezelfde maatregelen als voor niet-zwangeren. Houd daarom het nieuws in de gaten en volg de algemene richtlijnen van het RIVM op. 
 • We doen ons best om de kans op besmetting en daarmee verspreiding zo klein mogelijk te houden. Wij hebben met het ziekenhuis Tergooi afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt toch verloskundigen zijn die ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg optimaal. Wij doen er alles aan om deze bijzondere periode in jullie leven op de juiste manier te begeleiden.

Veranderingen in onze praktijkruimte in verband met verspreiding van het virus
Je zult merken dat wij in onze praktijk een aantal zaken hebben aangepast. Om besmetting te voorkomen hebben wij bijvoorbeeld de lectuur en het speelgoed uit de wachtkamer gehaald. Ook nemen wij speciale schoonmaakregels in acht en gebruiken wij zo nodig hygiënische hulpmiddelen.

Als je na het lezen van deze informatie nog vragen hebt, dan kun je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Wij blijven je zo goed mogelijk van zorg voorzien. 

...
Lees verder
3 maart 2020
Gezonde Werkstijl 2020

Een kijkje achter de schermen…

Tja, waar kun je druk mee zijn?  Elk jaar maak ik een Beleidsplan om koers te zetten voor het komende jaar. Het hele team kan input leveren: waaraan wil je zelf werken, welke studies wil je volgen, welke taken wil je op je nemen of uitwerken en wat zou je graag implementeren in de praktijk?

Dit jaar had ik nog een idee: naast het beleidsplan ook een Gezonde Werkstijl-plan maken! Door het idee werd ik direct enthousiast. Ik ben naast verloskundige ook de ‘leider’ van het verloskundecentrum en daarmee verantwoordelijk voor het goed functioneren ervan. Daar hoort ook goede zorg voor de werknemers bij en dat neem ik serieus: dus dit jaar aandacht voor een Gezonde Werkstijl!

Ik heb iedereen gevraagd input aan te leveren, zodat er voor iedereen ruimte is om ideeën te delen, na te streven en te verwezenlijken.  Iedereen heeft leuke punten aangeleverd.

Het doel van de Gezonde Werkstijl 2020 is:

       Gezond zijn/blijven/worden à een gezonde leefstijl mogelijk maken

       Plezier in het werk

       Geen stress

       Graag hier willen werken

       Langer leven

       Haalbare doelen: geen stress door deze implementatie;-)

Daarnaast hebben we behoefte aan een nieuw rooster: we zijn echt zwaar beladen! Ik heb Ellen gevraagd om dit project met mij samen te doen. We hebben hele leuke ideeën gekregen en uitgewerkt. We hebben ook een nieuw rooster gemaakt: daarin gaan we werken met 12 uurs diensten i.p.v. 24 of 48!

Het leek mij een leuk idee om dit met jou te delen, zodat je eens een kijkje achter de schermen krijgt. Lees je mee?

Bonny had een aantal wensen:

       Goed voorbereid de dag beginnen: dat geldt voor iedereen!

       Wil graag meer (zwangerschaps en welness)massages doen: tijd ontbreekt: maken dus

       Minder onderbroken worden tijdens werk: steeds onderbroken worden geeft stress. We besluiten de telefonische bereikbaarheid vanaf de start van het nieuwe rooster (9 maart 2020) met 2 uurtjes te verkorten: van 09.00-15.00u Dan kan Bonny 2 uur achter elkaar, zonder onderbrekingen, werken. Ze kan dan plaatsnemen in de andere spreekkamer, zodat zo ook door ons niet wordt gestoord.

Leonie had vooral behoefte aan het goed regelen van de dagen waarop Bonny niet aanwezig is en wat meer pauzemomenten tijdens het spreekuur. Ook zou het haar heerlijk lijken om op haar E-bike kraamvisites te doen. Dat betekent wel dat een andere collega standby moet staan voor de spoedgevallen. We hebben dit besproken en doen dit in overleg graag voor elkaar: heerlijk door de buitenlucht opgefrist, genietend van de natuur visites rijden klinkt heerlijk!

Leonie heeft ook behoefte aan een nieuw rooster zodra er een nieuwe collega is aangenomen (want ja, we zouden graag ons team versterken), maar … waarom daarop wachten als we er nu als iets aan kunnen doen: Ellen en Judith hebben daarom al een nieuw rooster gemaakt.

En dan Ellen: die heeft me toch een inspiratie!! Super goede ideeën, waarvan we al een heleboel in werking hebben gezet of zelfs al afgerond hebben. Kijk maar:

       Buiten lunchenà gaan we doen, wanneer dit kan/ingepland is

       Wandelen tijdens lunchpauzeà (blijven) doen

       Uitdagingen afsprekenà een ‘plank-challenge’, hardloop-challenge, etc: doen we!

       Eerder het spreekuur beginnen/stoppen voor sport: doen we!

       Vernieuwende recepten (voor de lunch) uitwisselen: gezond natuurlijk

       Teamuitjesà komt goed in 2020. Dit doen we elk jaar: dit jaar vaker!

       Meer drinken (water/thee;-))à (thermos-) kan water neerzetten op werkplek

       Gezonde snack / fruit neerzettenà bijvoorbeeld afspreken wie neemt wat mee

       Rooster aanpassen: avondspreekuuris te lange dagà rooster wijzigen: done!

       Airco/klimaatbeheersing (wordt aan gewerkt)

       Verlichting aanpassenà meer sfeerverlichting: wordt aan gewerkt

       Geur inzettenà stimuleert en ontspant: geregeld

       Lachenà idee: filmpjes kijken you tube / naar conference / mail

       Massageà Bonny masseert ons, wat doen wij voor Bonny? Taken overnemen.

       Met z’n 4-en sportenà leuk! Welke ideeën zijn er?

Tja, en ik hoefde alleen maar aan te vullen:

       Stressvrij werken / gezonde werkstijl op agenda werkoverleg, zodat het ‘hot’ blijft

       Plannen grote schoonmaak praktijk Huizen/ opruimenà klaar!

       Relaxruimte inrichten in keukenà kan na opruimen: vlot afhandelen

       Sporten/yoga op praktijk mogelijk makenà matjes, gewichten, ??

       Mediteren op de praktijk: allemaal?à cursus met elkaar? Tijd inruimen.

       Wandelend vergaderenà bij voldoende tijd ingepland en goed weer: doen!

       Vitamine Dà kan het alleen maar aanbevelen

       Griepprikà idem.

       Bureaufiets? à blijkt niet handig i.v.m. het vele opstaan

       Planten op de praktijkà Ellen en ik gaan shoppen

       Voorkoming besmettingenà Handgelpompjes, toetsenbord en deurkrukken!

       Power nap en voldoende pauzesà inroosteren (zeker bij lange dagen)

       Wake-up light om beter/gemakkelijker wakker te wordenà lees reviews: blijkt echt de moeite waard!

       Regelmatig gesprek met Judith (naast het maandelijkse gezamenlijk werkoverleg), zodat je eventuele stress niet ophoopt en je ideeën kwijt kanà naast de ‘geplande’ overleggen, ook zelf initiëren

Van mijn lijstje is er ook al een hoop gerealiseerd of in gang gezet. We zijn er helemaal enthousiast van. Tijdens de lunchpauze eten we altijd met elkaar. We zijn gewend om gezond te eten. De dienstdoende verzorgt de lunch. Het is leuk om te zien, hoeveel effort er wordt gestoken om goed en gezond voor elkaar te zorgen.

En dan het rooster!!

We gaan een nieuw rooster draaien vanaf 9 maart 2020. Vanaf die datum zal ook Bonny tot 15.00u telefonisch bereikbaar zijn (mailen kan altijd!).

Het nieuwe rooster kent van maandag t/m donderdag 12 uurs diensten: van 07.00-19.00u en van 19.00-07.00u. We hebben bedacht dat van maandag t/m donderdag:

-       1 verloskundige doet de ‘overdag-dienst’

-       1 verloskundige doet de ‘nachtdienst’

-       1 verloskundige heeft spreekuur

Op vrijdag doet :

-       1 verloskundige spreekuur

-       1 verloskundige dienst (24u)

-       1 verloskundige is vrij

In het weekend doet:

-       1 verloskundige spreekuur op zaterdag

-       1 verloskundige doet dienst (48u)

-       1 verloskundige is vrij

Wat een zegen! Nu hebben we altijd 24 of 48 uurs diensten, zodat als je ’s nachts hebt gewerkt, je overdag nog visites moet rijden en de dienst houdt tot je dienst erop zit.

Je kan ook na een spreekuur dag (8-10u) de dienst ingaan voor 24 uur.. pfff… Daar zijn we bijna vanaf!

Als er niemand ’s nachts bevalt hebben we zelfs een extra vrije dag!

Maar wat helemaal heerlijk is: we krijgen meer regelmaat! Daardoor zullen we fitter zijn, maar ook meer aan ons privéleven toekomen.

We hebben met elkaar afgesproken dat we dit rooster uiteraard positief kunnen aanpassen wanneer dit nodig lijkt.

Iedereen mag zijn spreekuren zo indelen dat het fijn werkt: als je de uren maar draait. Dus iets eerder of later beginnen, of juist eerder of later stoppen: wellicht zodat je kan sporten?--> prima, hoor. Ook pauzes inplannen tijdens het spreekuur is helemaal goed, wellicht om even te ontspannen, te wandelen of sporten tussendoor.

Ik hoop dat het hele team door deze maatregelen een heerlijke werkplek ‘Gezonde Werkstijl’ heeft!!

Blog by Judith

...
Lees verder
3 maart 2020
CORONAVIRUS

Wij willen het graag goed doen voor jou en anderen, daarom hebben we de volgende maatregelen getroffen met betrekking tot het CORONAVIRUS:

- we schudden geen handen tijdens het spreekuur
- wanneer je symptomen hebt als verkoudheid, benauwdheid of koorts, vragen we je niet naar de praktijk te komen, maar de afspraak af te zeggen. We zorgen dan voor een passende oplossing.
- ben je in ‘risico-gebieden of -situaties’ geweest, dan vragen we je vriendelijk om de afspraak met ons af te zeggen, zodat we de controle op een andere wijze kunnen doen.
- bel of mail ons gerust met vragen!

Overig nieuws:

- vanaf maandag 9 maart is ons Verloskundecentrum telefonisch bereikbaar van 09:00 tot 15:00 uur;  de assistente is wel tot 17:00 uur in het Verloskundecentrum aanwezig om je te ontvangen of je mail te beantwoorden.

- er zijn nog plekken vrij voor de bortsvoedingscursus van woensdag 4 maart van 19:00 tot 21:00 uur!!

- de workshops 'contact met je baby' en 'Klaar voor het ouderschap' worden gegeven op de dinsdagen  14 & 21 april

...
Lees verder
26 februari 2020
Nieuwsbrief 26-02-2020

Lab Tergooi heeft openingstijden gewijzigd:

Vanaf 1 maart is het niet meer mogelijk om in de avond naar het lab van Tergooi te gaan. De nieuwe openingstijden zijn van 8:00-16:30.

Wij prikken bijna al het bloed zelf (alleen van de NIPT nog niet) en verzenden het dan voor je naar Tergooi waar de bepaling wordt gedaan.

Je krijgt van ons bericht als er een afwijkende waarde wordt gevonden. Wanneer de uitslag goed is, krijg je de uitslag bij de eerstvolgende afspraak. Wanneer je een account hebt van 'mijntergooi' dan komt de uitslag daar ook in. De normaalwaarden staan erbij.

Een kleine kanttekening: bij zwangeren mag het Hb (ijzergehalte) lager zijn dan de normaalwaarden aangeven.

...
Lees verder
17 januari 2020
28 januari informatie-avond over de bevalling

Op 28 januari van 18.30-20.30u ben je uitgenodigd om de informatieavond over de bevalling bij te wonen. En ook al denk je nu al: niets voor mij: wil je toch even doorlezen? Thx!

Wat een feest: deze avond kunnen wij onze passie delen met aanstaande ouders!

Deze avond kent een unieke, waardevolle inhoud,  wordt verzorgd vanuit een medisch perspectief en gaat erom jouw de touwtjes in handen te geven tijdens je bevalling. 

Veel vrouwen hebben het idee geen enkele controle te hebben over de bevalling. Niets is echter minder waar!

De partners vragen zich af wat ze kunnen doen en wat zij kunnen verwachten: alles komt uitgebreid aan bod, zodat jullie samen met vertrouwen de bevalling tegemoet kunnen zien. 

Ook als je een 2e, of volgend kindje krijgt, zul je nieuwe dingen horen, houvast krijgen en je bewust worden dat je meer kan doen om succesvol te bevallen dan je dacht. 

We gaan geen ademhalings-of perstechnieken doen: maar we hebben het er wel over!

Wist je dat je in een praktijk zit die bekend staat om het feit dat ze weinig tot geen schade (knip of ruptuur) bij hun vrouwen hebben? Ben je nieuwsgierig hoe we dat doen? Meld je dan aan!

Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • De bevalling: Wat kunnen we verwachten?
 • De fases van de bevalling--> hoe weet ik wanneer het is begonnen, wanneer ik moet bellen en hoe weet ik hoever ik ben (zonder dat de verloskundige mij dit hoeft te vertellen)?
 • Wat zijn de ingrediënten voor een succesvolle bevalling?
 • Ik heb geen cursus gedaan (deze keer): hoe adem en hoe pers ik (ook alweer)?
 • Ik wil voor mij en ons kindje veilig bevallen: hoe? 
 • Wat kan mijn partner nou eigenlijk doen?
 • Pijnbestrijdingļƒ   welke keuzes heb ik en wat betekent dit voor mij?
 • Hoe maak ik mijn keuzes omtrent de bevalling?
 • Moet ik een geboorteplan schrijven? En hoe kom ik hieraan?
 • Serieus: kan ik een trauma voorkomen?
 • Stel dat ik word overgedragen aan het ziekenhuis: wat dan?
 • Gelegenheid tot het stellen van vragen.

Ik hoop dat ik je belangstelling heb gewekt en dat wij jullie mogen verwelkomen op de informatie-avond: wij hopen op een grote opkomst! 

Ik beloof dat het een leuke en écht informatieve avond wordt! (Judith Govers)

Aanmelden kan zo: 

 De kosten bedragen €10. Je partner is uiteraard (gratis) welkom. Graag te voldoen tijdens de informatieavond. Bij voldoende aanmeldingen gaat de bijeenkomst door (bij geen tegenbericht na jouw aanmelding gaat het door). 

Deze informatieavond is voor iedereen die géén Centering Pregnancy doet: de onderwerpen komen allemaal aan bod tijdens de 6e bijeenkomst. Mocht je deze gemist hebben: meld je dan aan voor deze bijeenkomst. Je wil dit niet missen!

In ziekenhuis Tergooi is er ook maandelijks een Informatieavond over de bevalling. Deze is vooral praktisch: welke zorg kan ik verwachten, waar kan ik parkeren, etc. Bovenstaande onderwerpen komen niet aan bod. 

...
Lees verder
14 januari 2020
Stage Maxime Welie

Vanaf 13 januari 2020 zal Maxime Welie bij ons meelopen voor haar eindstage. Via deze nieuwsbrief stelt zij zich kort aan je voor:

Hallo allemaal! 

Mijn naam is Maxime Welie en ik ben verloskundestudent aan de Verloskunde Academie te Amsterdam. Vanaf week 3 t/m 11 (13 januari t/m 15 maart) zal ik meelopen met de verloskundigen van Verloskundecentrum Judith Govers. Inmiddels ben ik aan het einde van mijn vierde jaar van de opleiding tot verloskundige. Dit betekent dat ik al een heel aantal weken stage heb gelopen, buiken heb gevoeld en bevallingen heb mogen begeleiden.

Ik hoop dit ook weer te kunnen doen bij Verloskundecentrum Judith Govers en veel van de verloskundigen en jullie als cliënten te leren. Na deze korte voorstelronde hoop ik jullie allemaal beter te leren kennen tijdens de aankomende weken in zowel het spreekuur als tijdens bevallingen. Mochten jullie vragen hebben, stel ze dan gerust aan de verloskundige of aan mij. Ik kijk ernaar uit om jullie te ontmoeten!

Natuurlijk staan we altijd klaar om jouw vragen of opmerkingen te beantwoorden.

Namens Verloskundecentrum Judith Govers,
Judith, Leonie, Ellen & Bonny.

...
Lees verder
Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag