Menu
https://baby2b.nl/internationaal-verloskunde-congres/n116c30
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 
Internationaal verloskunde congres
25 jul 2017
Verloskundige Praktijk Judith D. Govers
Internationaal verloskunde congres

In juni had ik het voorrecht om naar Canada te reizen voor een internationaal verloskunde congres! 4200 verloskundigen, gynaecologen en andere professionals die werkzaam zijn met zwangere vrouwen kwamen in Toronto bij elkaar om de nieuwste inzichten, onderzoeksresultaten en verhalen over de eigen werkwijze te delen. 4200 mensen met dezelfde interesse, wat een hoop! Samen met twee oud-studiegenoten mochten wij een presentatie geven over wat verloskundigen voor beleid voeren tijdens de ontsluitingsfase van de bevalling. In 2016 hebben wij alle verloskundigenpraktijken aangeschreven en een enquête afgenomen: kennen ze de richtlijn? Doen verloskundigen elke 2 uur of 4 uur een inwendig onderzoek? Hoe snel breken ze de vliezen? Blijven ze de hele tijd bij de bevalling of niet? Tekenen ze de voortgang van de ontsluiting in een curve? Dat soort vragen gaven ons inzicht in wat verloskundigen allemaal voor beleid voeren tijdens de ontsluitingsfase. Deze studieresultaten mochten wij presenteren op dat congres en leidde tot veel leuke resultaten.

Alle verloskundigen van ons onderzoek kenden de richtlijn over de ontsluitingsfase, slechts 1 iemand had hem niet helemaal gelezen. Ongeveer 62% van de verloskundigen doet elke 2 uur een inwendig onderzoek om te zien hoeveel ontsluiting er dan is, 39% doet dit elke 4 uur. Het uittekenen van de ontsluiting in een curve gebeurd bijna nooit, veel verloskundigen vertrouwen op hun ervaring om te zien of de ontsluiting snel genoeg gaat of niet, en meer dan de helft van de verloskundigen blijft bij de zwangere vrouw en partner op het moment dat de actieve fase van de bevalling is begonnen! Dus dat zijn interessante uitkomsten. Vervolgens gaan we nog onderzoeken of dit verschil maakt in de gezondheid voor de moeder en baby die geboren wordt.

Op zo’n congres kom je er ook achter dat het systeem in heel veel landen verschillend is, hierbij een aantal feiten:

Wist je dat:

  • Je in Denemarken na 2 uur (soms na 1 dag) al uit het ziekenhuis weg moet, er geen kraamzorg is thuis en op dag 3 zelf terug moet komen voor vragen over borstvoeding en een controle van de hechtingen?
  • Je in Duitsland bijna elke controle een inwendig onderzoek krijgt tijdens je zwangerschap?
  • Ze in Oost-Europese landen 27% meer testen uitvoeren tijdens de zwangerschap dan in West-Europese landen? Dit zijn vooral bloedonderzoeken.
  • Je in Kroatië getest moet worden op verschillende infectieziektes, zoals chlamydia, voordat je daar in bad mag bevallen?
  • Je in sommige landen een formulier moet ondertekenen waarin je als zwangere akkoord gaat met de gevaren van een badbevalling?
  • Het in Nederland heel luxe is dat je (minimaal) 8 dagen kraamzorg hebt?
  • Wij internationaal een voorbeeld zijn wat betreft het zorgsysteem?
  • Er een baarkruk is waarvoor speciaal langere poten zijn gemaakt voor de Nederlandse vrouwen, aangezien ‘wij’ zo lang zijn?

Het was een heel leuk, leerzaam, afwisselend en verrijkend congres waarin je je weer extra bewust wordt van het feit dat wij een heel bijzonder vak hebben en het stiekem ook heel goed hebben in Nederland! Op naar het volgende congres in Bali, ook een leuke vakantiebestemming  ;-)

Blog by Ellen.

Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag