Menu
https://baby2b.nl/feestweek/n151c30
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 
Feestweek
16 okt 2018
Verloskundige Praktijk Judith D. Govers
Feestweek

Deze week hadden 2 jubilea van de Centering Pregnancy op ons centrum!

Op maandag startten we onze 25e(!) groep en het was deze week 2 jaar geleden dat we onze eerste groep startte.

Met gemiddeld 10 (aanstaande) moeders in een groep betekent dat alleen in ons centrum al zo’n 250 vrouwen hebben mee gedaan aan Centering Pregnancy (CP).

En dat is eigenlijk wel een feestje waard toch?!

Ook wij vinden de bijeenkomsten een feestje. Het is een hele andere manier van zwangerschapscontroles doen. Het is gezellig (maar geen theekransje), laagdrempelig, leerzaam, informatief, de manier om partners bij de zwangerschap en bevalling te betrekken, etc. Het kost misschien wat meer tijd, maar dat is het meer dan waard! Bij de eerste bijeenkomst spreek ik altijd mijn hoop uit dat iedereen net zo enthousiast wordt over CP als ik. Maar bij de laatste bijeenkomst zeg ik ook dat ik me afvraag of dat ooit kan; ik word steeds enthousiaster over de Centering Pregancy.

Al lang stond de scholing voor de Centering Pregnancy op ons lijstje om te doen. Omdat het zo anders is dan 'gewoon spreekuur doen', moet je daar een aparte scholing voor volgen. De scholing was op onze vrije vrijdag en zaterdag. 'Werken we al onregelmatig, plannen ze een scholing in op zaterdag.’ was onze eerste reactie. Maar na de eerste scholingsdag waren Judith en ik zo enthousiast dat we graag op onze vrije zaterdag terug gingen. Wat is dit leuk!

Na de lesdagen begonnen de voorbereidingen: informatiebrieven aan huisartsen, gynaecologen, zwangeren en werkgevers, stukje voor de krant, inkopen doen, data plannen voor de 1e groep en zwangeren enthousiasmeren. Dat laatste lukte ons heel goed want we kwamen tot de conclusie dat we de eerste maand meteen met 2 groepen moesten starten. We hadden teveel aanmeldingen voor 1 groep. En niet alleen de eerste maand gebeurde dat maar ook 5 weken later startten we met 2 groepen.

Toen de eerste CP-baby’s een half jaar oud waren werden we uitgenodigd voor hun reünie. Wat leuk om al die moeders maar ook baby’s weer te zien!

Ondertussen zijn ook Bonny en Ellen geschoold en hebben we hier en daar het programma wat aangepast, maar ons enthousiasme blijft! Gisteren startten we met een extra grote groep!

Als we bij de 9e bijeenkomst (de laatste bijeenkomst in de zwangerschap) de CP evalueren horen we vaak: 'Ik moest even aan het idee en de vorm wennen, maar wat heb ik veel geleerd. Ik weet zoveel meer dan zwangere vriendinnen, die geen CP doen. Die vriendinnen vragen zich af hoe ik dat allemaal weet.'

En als je beter weet wat je kunt verwachten verlopen processen ook beter. Ik geef vaak het voorbeeld van een hardloopwedstrijd: als je je daarvoor inschrijft, ga je trainen door veel kilometers te lopen en voor de wedstrijd ga je de route verkennen; waar kan ik wat drinken, welk stuk ga ik moeilijk vinden en waar heb ik dus aanmoediging nodig, etc. Met een bevalling is het net zo; zorg dat je in goede conditie 'aan de start staat' en weet wat je kunt verwachten.

En… we horen zelfs van groepen die al lang geleden afgesloten zijn dat er nog steeds contact is via de groepsapp, vriendschappen voor het leven zijn ontstaan, op elkaars kinderen wordt gepast en er hulp werd geboden toen het even wat moeilijker ging.

Ik mocht deze foto posten. Deze deelneemster twijfelde heel erg of ze mee moest doen aan CP. Want het is eigenlijk helemaal niks voor mij, ik hou niet van groepen, etc. Maar zei ze: ’Als mijn kind zegt iets niet te lusten dan zeg ik dat ze eerst moet proeven voor ze weet of ze het echt niet lust. En dus kom ik een paar keer kijken.’ Dit is haar evaluatieformulier ;-)

Een feestje waard toch?!

Blog by Leonie

Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag