Menu
https://www.baby2b.nl/de-rol-van-de-partner-tijdens-de-bevalling/n222c30
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 
De rol van de partner tijdens de bevalling.
21 aug 2022
Verloskundige Praktijk Judith D. Govers
De rol van de partner tijdens de bevalling.

De rol van de partner tijdens de bevalling.
Misschien heb je het idee dat partners helemaal niet zo’n grote rol hebben tijdens de bevalling. Nou… dat is niet zo hoor! Dus partners… deze blog is voor jullie!

Omdat het om jullie bevalling gaat, misschien kun je beter zeggen: 'omdat het om de geboorte van jullie baby gaat', betekent wat mij betreft dat jullie 'in the lead' zijn en dus dat jullie de keuzes moeten maken die nodig zijn om goed terug te kijken op de geboorte van jullie baby.

Tegenwoordig maken we met bijna alle (aanstaande) ouders een geboorteplan. Zodat jullie daar je wensen kenbaar kunnen maken wat voor jullie belangrijk is tijdens dat proces. Welke houding wil je aannemen tijdens de bevalling? Hoe denk je over pijnstilling? Wat heb je van jezelf, je partner en van ons nodig om je doel te bereiken? Etc.

'Vroeger' stond er heel vaak in geboorteplannen 'Als ik niet meer voor mezelf kan spreken, dan moet mijn partner dat voor me doen.' Dat vond ik weleens een beetje gek; waarom zou je niet meer voor jezelf kunnen spreken als je aan het bevallen bent? En in de praktijk spraken partners, als er zo’n moment kwam, meestal helemaal niet voor hun vrouw.

Als je naar de fases van de bevalling kijkt dan zie je dat in de eerste fases van de bevalling een barende nog prima keuzes kan maken en en die kan uitspreken. De weeën zijn nog onregelmatig, er is nog genoeg tijd tussen de weeën waardoor jullie tussen de weeën door best even kunnen overleggen met elkaar of met ons.

Naar mate jullie verder komen in het proces is er meer focus nodig om de weeën op te vangen. Er is minder tijd om te herstellen tussen de weeën door en in de laatste fase is elk woord dat je moet zeggen misschien wel teveel.

En hoe fijn is het dan dat je als partner voor je vrouw kunt spreken. Dat je samen al hebt doorgesproken wat jullie in bepaalde situaties wensen, zodat je vrouw alleen nog maar 'ja' hoeft te zeggen als ze het met het voorgestelde beleid eens is. Zorg dat je weet wat jullie wensen zijn! En spreek die wensen ook uit.

In de praktijk zien we vaak dat dat in de thuissituatie makkelijk gaat. Je bent in je eigen vertrouwde omgeving, je kent ons en er is geen sprake van een complicatie. In een medische setting is dat soms moeilijker. Je bent te gast in het ziekenhuis, je denkt misschien: 'Zij zullen het wel weten.' en er komt in korte tijd veel op je af.

Als we bij de informatie-avond over de bevalling of bij de 6e bijeenkomst van de Centering Pregnancy dit onderwerp bespreken zegt altijd iedereen dat ze wel voor hun wensen opkomen. Maar in de praktijk blijkt dat soms best lastig. Je komt in het ziekenhuis, er moet een hartfilmpje gemaakt worden en dat gebeurt vaak liggend op bed en daar blijf je dan de rest van de bevalling liggen, terwijl er in je geboorteplan stond dat je verschillende houdingen wilt aannemen. Maar met al die snoeren vind je het lastig om die andere houdingen aan te nemen. Partners, vraag dan aan de verpleegkundige of ze wil helpen met een andere houding te kiezen, want dat wil ze zeker!

Denk ook aan praktische dingen: Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je vrouw regelmatig moet plassen. Een volle blaas houdt de vordering van de bevalling tegen. Weeën zijn minder effectief en het hoofdje kan minder goed op de ontsluiting drukken waardoor de bevalling stagneert. Lijkt misschien een simpele tip, maar wel erg belangrijk. Kun je haar meteen helpen herinneren om een andere houding aan te nemen. We weten dat regelmatig van houding wisselen de bevalling met een uur verkort. Geeft haar wat te drinken (eten doen barenden zelden, is niet erg). Zorg voor dingen als oppas voor de andere kinderen of de hond. Zorg ervoor dat je ons telefoonnummer in je telefoon hebt staan (voor een bevalling met een medische indicatie (onder zorg van het ziekenhuis) kies je voor oranje, voor een bevalling zonder medische indicatie (onder zorg van de verloskundige) kies je groen, etc. Zet het bad of de douche aan en help haar met afdrogen en aankleden.

Zorg dat je voor de bevalling al bespreekt hoe je je vrouw tijdens de bevalling kunt ondersteunen. Ze heeft daar vast ideeën over. En deel ook met haar hoe je denkt dat je haar kunt helpen. Bespreek jullie geboorteplan niet alleen met ons, maar ook met elkaar.

Zorg dat je er bent voor je vrouw. Zoals je vrouw zich op de bevalling moet focussen, doe dat zelf ook. Het klinkt misschien logisch, maar zet alsjeblieft je telefoon uit en laat de whats app even achterwege. Dat komt wel weer als jullie baby is geboren. Je hebt dan ook de tijd en de rust om je vrouw te zeggen hoe goed ze het doet, dat je trots op haar bent, dat je er voor haar bent en om, als dat helpt, om in haar rug te duwen.

Ken de fases van de bevalling en weet wanneer je ons moet bellen en bedenk dat als je ons belt met welke vraag jullie bellen; welke hulp hebben jullie van ons nodig?

By the way. Wist je dat voor goede weeën het hormoon oxytocine heel belangrijk is? Oxytocine zorgt voor de samentrekkingen van de baarmoeder. Als er wee-opwekkers gegeven worden, gaat ook dat hormoon in het infuus.

Oxytocine wordt ook wel het knuffel-hormoon genoemd. Met knuffelen en tijdens het geven van borstvoeding komt dit hormoon vrij. Het is dus super nuttig om tijdens de bevalling te knuffelen of naast je vrouw in bed te gaan liggen zodat de oxytocine kan gaan stromen.

Adrenaline is de tegenhanger van oxytocine. Adrenaline wordt ook wel het stress-hormoon genoemd. Dus zorg er vooral voor dat er geen stress om jullie heen is. Ook een ritje in de auto naar het ziekenhuis geeft een verhoging van de hoeveelheid adrenaline in het bloed. Dat is de reden dat we, als je de wens hebt poliklinisch te bevallen, we je niet te vroeg naar het ziekenhuis laten gaan om dat zo min mogelijk effect te laten hebben op de bevalling. Maar ook; knuffelen en naast je vrouw in bed liggen doe je echt makkelijker in je eigen bed. Dus twijfel je nog over de locatie van de bevalling kan dit misschien doorslaggevend zijn. Hebben jullie een medische reden om naar het ziekenhuis te gaan, geef jezelf en je lijf dan ook even de tijd om na het ritje naar het ziekenhuis weer 'in de flow van de bevalling te komen' door rust te creëren, een douche of bad te nemen en lieve, aanmoedigende  woorden te zeggen, etc.

En voel je je na dit alles toch nog machteloos… Als partners er echt waren voor hun vrouw tijdens de bevalling, horen we altijd: 'Ik had het zonder hem nooit gekund.'

Zo maakten we ooit eens mee dat een partner niet mocht plassen, zelfs niet mocht bewegen, omdat de aanstaande moeder zich tijdens de wee focuste op zijn schoenen 😉

En toen ik de laatste stage van de opleiding tot verloskundige deed, begeleidde ik een bevalling op 4 mei rond 20:00. Ik had het idee dat ik om 20:00 even niets moest zeggen. Uiteraard kwam er in die 2 minuten stilte een wee en het enige dat ze kon zeggen was: 'doorpraten'. Achteraf vertelde ze me dat ze geen idee had wat ik allemaal had gezegd, hoe ik haar had aangemoedigd: 'Al had je verhaaltjes van Jip en Janneke voorgelezen, ik heb geen idee wat je hebt gezegd. Het maakte me ook niet uit. Ik focuste me op jouw stem.'

Dus… soms zit het hem ook in kleine dingen: het puntje van je schoenen of je stem 🙂

Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag