Menu
https://baby2b.nl/broertjes-en-zusjes/n182c30
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 
Broertjes en zusjes
11 jul 2019
Verloskundige Praktijk Judith D. Govers
Broertjes en zusjes

Vorige week hadden wij op de praktijk de zevende bijeenkomst van de Centering Pregnancy. De zwangere dames zijn dan tussen de 28 en 32 weken zwanger en zoals altijd staat de bijeenkomst bol van allemaal nuttige informatie. Een onderwerp wat altijd besproken wordt in deze bijeenkomst is: ‘broertjes en zusjes’. Een nieuwe baby in het gezin vergt veel aanpassing van alle gezinsleden. Voor de oudere broertjes en zusjes is het soms lastig te begrijpen waarom er een nieuwe baby komt. Oudere kinderen kunnen zich onzeker voelen over hun plek in het gezin, jongere kinderen kunnen boos reageren. Kinderen kunnen zich anders gedragen in de eerste weken naar de bevalling en hoe kun je daar als ouders het beste mee omgaan? Om de zwangere dames hier zo goed mogelijk op voor te bereiden hadden wij Marieke Galman uitgenodigd, Marieke is jeugdconsulente en jeugdverpleegkundige bij het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Marieke heeft een heleboel handige tips gedeeld en die wil ik graag ook delen met jullie:

- Praat en lees boeken met de oudere kinderen
Lees samen een boek over het krijgen van een nieuwe baby, door verhalen begrijpen kinderen meer. Daarbij krijgen de oudere kinderen gelegenheid om vragen te stellen of om te vertellen welke gevoelens zij hebben over het krijgen van een broertje of zusje.
Belangrijk om te beseffen: kinderen zijn vaak verder in het begrip van taal, dan in het uiten van taal, denk daarom niet dat een boek lezen ‘te moeilijk’ is, ze begrijpen meer dan we denken.
Wat ook heel leuk is om te doen is om de fotoboeken van hun eigen babytijd door te nemen. 3 tot 4 maanden van te voren mag je dit al wel bespreken. Het is goed om te vertellen dat het krijgen van een broertje of zusje past bij een groeiend gezin, vertel niet dat je een baby krijgt omdat het een speelkameraadje wordt, want in het begin slaapt de baby veel en valt er nog niet mee te spelen.

- Voer veranderingen liever eerder dan later in
Vast herkenbaar voor iedereen: een interne verhuizing. Het oudste kind gaat op zolder slapen, zodat de babykamer naast jullie kamer komt. Dus wissel ruim van tevoren van kamer, of van bed, zodat kinderen echt eerst aan deze grote verandering kunnen wennen. Anders komt er wel heel veel nieuws op hun af in één keer. Zeg niet dat de verandering komt door de baby, dan kan het oudste kind boos of jaloers worden of het gevoel krijgen dat de baby zijn plek inneemt. Je kan het anders verwoorden: je krijgt nu een grote mensen bed, omdat je al een grote meid/jongen bent geworden. Probeer in de maand voordat de baby wordt geboren, geen grote veranderingen aan te brengen in de dagelijkse routine van het kind.

- Terugval in gedrag
Oudere kinderen kunnen een terugval in het gedrag laten zien, bijvoorbeeld op het gebied van zindelijkheid, slapen, eten (ineens weer de fles willen), speengebruik en in het algehele gedrag. Probeer het babygedrag te negeren, maar ga wel in op de extra behoefte van knuffelen/intimiteit en prijs je kind zodra hij zich weer goed gedraagt. Probeer consequent te blijven en houd je aan je normale opvoedmethode. Gebruik dezelfde regels en correcties als voor de geboorte van de baby, je mag ook best optreden bij ongewenst gedrag. Dit geeft juist een gevoel van veiligheid, omdat je kind weet wat hij kan verwachten.

- Bereid je kind voor hoe je kind de geboorte bekend kan maken
Het kan leuk zijn als je oudste kinderen zelf bekend mogen maken dat de baby geboren is, dit kan bijvoorbeeld met een speciale button ‘ik ben grote zus’ of een t-shirt met ‘ik heb een baby-broer’, of laat ze een foto zien van de baby aan de familie en vrienden.

- Cadeau mogen uitzoeken voor baby en dat de baby ook een cadeau meeneemt voor de andere kinderen

- Gezinsroutine vasthouden
Kinderen gedijen heel goed op routine, vastigheid en structuur. Probeer dit ook vast te houden na de geboorte van de baby. Als ze bijvoorbeeld altijd op maandag naar het kinderdagverblijf gaan, houd dit dan vooral ook zo. Dit geeft het oudste kind herkenning, maar jou ook even wat meer lucht en tijd.
Handig is ook om je oudste kind in de zwangerschap al te laten wennen aan de oppas die ook tijdens de bevalling voor je kind gaat zorgen, dan is het ‘nieuwe’ er al vanaf. Bespreek ook dat als de baby geboren gaat worden dat opa, oma, buurvrouw, tante of wie je ook paraat hebt staan komt om te logeren.

- Specifiek aandacht besteden aan oudste kind
plan dit echt zo, anders ervaren ze het niet zo als specifiek. Belangrijk ook om hun de leiding te geven: zij mogen kiezen wat ze willen doen/spelen en met wie. Als de baby gaat huilen in dit moment, benoem dan ook echt: nu moet de baby even wachten. Dat kun je andersom dan ook doen als je de baby aan het voeden bent!

- Voedingsmomenten
Voedingsmomenten zullen altijd een uitdaging blijven, want je zit dan echt met je handen vastgebonden en dat is nu net de tijd dat oudere kinderen kattenkwaad gaan uithalen. Probeer ze af te leiden: dus bedenk iets wat ze heel leuk vinden om te doen zodat ze daar mee bezig blijven. Je kan bijvoorbeeld ook een snack klaarleggen, of de voeding afsluiten met een knuffelmoment tussen jullie drieën of met het luisteren van muziek. Bespreek ook dat dit de tijd is voor de baby en dat daarna weer tijd komt voor hun (die tip hierboven)

- Geen baby zeggen na de geboorte, maar noem het kindje met zijn/haar naam

- Bij de eerste ontmoeting de baby niet in je armen hebben, maar in de wieg ontmoeten
Bij het geboren worden van een baby krijgt iedereen een nieuwe rol in het gezin. De oudste blijft de oudste, maar de jongste wordt ineens de middelste, dat is een grote verschuiving! Er kan onderling jaloezie ontstaan en dan helpt het dat de baby niet in jouw armen ligt bij de eerste ontmoeting, omdat het dan lijkt alsof de baby meteen de aandacht opeist van jou als moeder/vader. Als de baby in de wieg ligt kun je je oudste kind ook zelf eerste en knuffel geven en wat aandacht en dan samen naar de wieg lopen om de baby te bekijken.
Het meehelpen met de verzorging is heel leuk, maar dring het de oudste kinderen niet op, in het begin is het heel erg wennen en zullen ze wat meer de kat uit de boom kijken, later komen ze er vanzelf mee. Dus het meehelpen mag echt op eigen initiatief van het oudere kind.

We hopen dat jullie met deze tips aan de slag kunnen!

Blog by Ellen

Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag