Menu
https://baby2b.nl/bevalling-op-een-bijzondere-plek/n103c30
Heb je ons nodig? Bel 035 - 52 68 120
Kennis maken?
 
Bevalling op een bijzondere plek
28 feb 2017
Verloskundige Praktijk Judith D. Govers
Bevalling op een bijzondere plek

Voor een veilige thuisbevalling zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden.
Uiteraard moeten wij, als verloskundigen, ervan overtuigd zijn dat moeder en kind in goede conditie zijn en moet de bevalling voldoende vorderen.

Maar... een veilige thuisbevalling kan ook alleen als het huis 'bevallingproof' is.

Zo werd ik een poosje geleden gebeld voor de geboorte van een 2e kindje. De wens was om thuis te bevallen.
Bij aankomst zou ik eerst checken hoe ver de ontsluiting gevorderd was en dus gingen we naar boven, naar de kamer waar de baby geboren moest gaan worden. 1e trap was al wat krapjes, maar te doen en toen liepen we de 2e trap op... De kamer waar de bevalling gepland was, was op de zolder, die we alleen konden bereiken via een smal stijl trappetje. Hmmm...

Toen ik geconstateerd had dat de bevalling echt begonnen was, kaartte ik de trap aan. Als we met haast weg moeten dan is de trap te krap, te stijl en te smal. En zelfs 'uit huis takelen met hulp van de brandweer', wat we natuurlijk liever niet willen ivm soms cruciaal tijdsverlies, was geen optie.

Dus opperde ik een logeerbed op de eerste etage maar die was niet aanwezig, het peuterbedje van de oudste was echt te krap.
Een matras op de keukentafel dan maar. En zo namen we matras en alle zorgvuldig klaargelegde spullen (kraampakket, kleertjes, doeken, kruiken, etc) onder de arm en gingen naar beneden. Helaas was de tafel niet stabiel genoeg om een matras en een bevallende moeder op te leggen en dus besloten we het matras op de grond te leggen. Gelukkig was de arbo er niet bij, want het is niet voor niets dat het bed op klossen moet staan. Maar 'nood' breekt wetten.

En zo werd een uurtje later, na een snelle en voorspoedige bevalling, een prachtige baby door pappa aangepakt. In het midden van de woonkamer. En ik... ik hoefde alleen maar te genieten van het feit dat deze mooie dochter op een veilige plek in de rust van het huis werd geboren.

Deze bevalling ga ik natuurlijk niet gauw vergeten! Dank jullie wel dat ik erbij mocht zijn!

Blog by Leonie

Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Kennis maken Stel een vraag